For mange børn kan iværksætteri være et svært begreb at forstå. For hvad betyder det egentlig at være iværksætter? Og hvordan bliver man det? Det er ikke altid lige til at forklare et begreb, som for mange voksne også kan være svært at definere.
Vi kommer her med 5 gode og børnevenlige bud på, hvordan man kan introducere børn til iværksætteri gennem tv, bøger, podcast, brætspil og film.


1. Sara Nersting i Løvens Hule
Selvom at Løvens Hule ikke er et børneprogram har vi oplevet, at mange børn har set programmet, og ser meget op til både løverne og deltagerne. I sæson 4 pitcher Sara på 12 år (som den yngste iværksætter i Løvens Hule) sin virksomhed K for Kage. Hun fortæller blandt andet om hvordan hun fik idéen, og hvad hun synes er det sjoveste ved at drive en virksomhed. Afsnittet kan være en god måde at starte en samtale omkring iværksætteri, og præsentere børn for hvad det er, og hvad det kræver.
Se afsnittet her (starter ved 14:49)

2. Den store idé af Martin Bjergegaard
Serieiværksætteren Martin Bjergegaard har skrevet en bog, Den store Idé, der handler om Ulrika og Tristan, som starter deres egen virksomhed i middelalderbyen Solima. Men vejen for de to børn er ikke lige til, og de løber gentagende gange på problemer, som de på bedste vis må finde på løsninger til. Bogen kan starte samtaler om hvordan man starter en virksomhed, og hvad der skal til for at få succes.

3. Radionauternes særafsnit: Unge forskere
I dette afsnit af podcasten Radionauterne er de på besøg på messen Unge Forskere, hvor en række børn præsentere deres opfindelser. Børnene præsenterer blandt andet idéer til, hvordan man kan omdanne tang til tøj og lave papir af andre materialer. Processen omkring at finde et problem der er værd at løse, og derefter finde en løsning som virker, det er også grundlæggende for iværksætteri. Episoden kan sætte gang i samtale om hvilke problemer i verden man kan løse, og hvilke løsninger det kræver.
Hør afsnittet her

4. Monopoly brætspil
Alle kender det gode gamle brætspil, hvor det handler om at opkøbe grunde og virksomheder og senere hen kræve leje af de andre spillere, når de lander på ens felt. Og hvis man da ellers kan komme igennem et spil uden at blive uvenner, kan det være en glimrende måde at introducere børn til nogle af de grundlæggende principper bag købmandsskab – indtægter, udgifter, risici og investeringer.

5. Kirsebæreventyret
For de store børn kan dokumentarfilmen Kirsebæreventyret give et rigtig godt og ærligt billede af, hvordan det er at starte en virksomhed op – på både godt og ondt. Dokumentaren handler om tre danske iværksættere der sammen beslutter at starte en produktion af kirsebærvin på Frederiksdal Gods på Lolland.
Filmen ligger tilgængelig på Fonden for Entreprenørskabs hjemmeside, hvor der også ligger undervisningsmateriale til filmen. Se den her